December 7, 2020

Vigtig at vide om serviceeftersyn og frit værkstedsvalg.

artikel fra FDM's hjemmeside

den periode, hvor der er garanti på din bil, er det særdeles vigtigt, at du overholder de serviceeftersyn, som bilimportøren har beskrevet for bilen.

Når der ikke længere er garanti på bilen, kan serviceringen have betydning for, hvordan en bilimportør er indstillet i forhold til at yde kulance for en problematik, der opstår efter garantiens udløb.

Læs mere: Garanti og reklamation

Mærke- eller frit værksted?

Om du vælger et mærkeværksted eller et frit værksted, når bilen skal til service, er op til dig.

Generelt bliver nye biler i disse år teknisk mere komplicerede, og det stiller andre krav til service end tidligere.

Derfor kan det være nødvendigt at søge mod mærkværkstederne, som har særligt testudstyr. Især når det gælder elbiler og plugin-hybrider, kan det være nødvendigt at vælge de frie værksteder fra, når det gælder service, og i stedet benytte et mærkeværksted.

Vælger du det frie værksted, vil du i nogle tilfælde kunne spare penge på timeløn og måske reservedele, der ikke er originale. Dog skal du være opmærksom på, at mærkeværkstedet er specialist på eget mærke, og det som regel har den mest opdaterede viden.

Det er i øvrigt ikke altid, at de frie værksteder kan konkurrere med mærkeværksteder på prisen. Nogle mærkeværksteder giver f.eks. prisgaranti på service. Undersøg derfor altid prisen på service flere forskellige steder og spørg ind til, om der benyttes originale eller alternative dele, når du skal sammenligne tilbud.

De frie værksteder er ofte generalister og dækker over mange mærker. Enkelte frie værksteder har dog specialiseret sig inden for mærker og efteruddanner sig specifikt for at konkurrere med mærkeværkstederne.

Vælger du det frie værksted, er det vigtigt, at serviceeftersyn kan dokumenteres i form af faktura og eftersynsskema, og der bliver anvendt de rigtige dele, især motorolie.

Uanset om du vælger serviceeftersyn på mærkeværkstedet eller det frie værksted, er du stadig omfattet af en eventuel fabriksgaranti på din bil. Det er dog vigtigt, at du kan dokumentere at service er foretaget efter bilproducentens forskrifter.